ESTETSKA STOMATOLOGIJA

Estetska stomatologija ne zanemaruje svoju osnovnu zadaću, a to je harmonično funkcionisanje žvačnog sistema, ali prati potrebe današnjice za estetikom.
Taj dio stomatologije, osim na dobru prevenciju, dijaznozu i sanaciju oralnih struktura, stavlja naglasak na estetiku osmijeha, zdrave i prekrasne bijele zube.
Estetska stomatologija u suranji sa svim drugim granama stomatologije, kod većih problema, pronalazi trajno i funkcionalno rješenje.

Izbjeljivanje zuba

Svi želimo zadržati porculansku bijelu boju zuba iz mladosti, međutim tokom života, zbog starenja i raznih životnih navika, zubi gube bjelinu, te postaju sivkasti ili žučkasti, puni pigmentacija, koje se ne mogu otkloniti poliranjem zuba.

Za raziliku od poliranje, bijeljenje zuba uključuje hemijsku reakciju sredstva za bijeljenje i površine zuba, te je zbog toga neposredno prije bijeljenja potrebno mehanički očistiti zube od tvrdih i mekih maslaga, te ispolirati. Nakon toga nanosi se sloj za žaštitu zubnog mesa, te potom gel za izbljivanje zuba.

Današnje metode uključuju tek jedan posjet stomatologu, nakon čega se postiže optimalan rezultat, koji može pokazivati do osam nijansi svijetlije zube nakon tretmana. Rezultat bijeljenja može se primijetiti odmah, ali krajnji efekat vidjljiv je u prosjeku sedmicu, do dvije, od samog potupka, kada se boja stabilizuje. Vrlo važno je napomenuti da postupak nije štetan za zube I ne oštećuje zubnu caklen, te da se prvih nekoliko sati treba striktno držati uputa stomatologa.

Stomatološka ordinacija dr.Bizović nudi najsavremeniju metodu izbjeljivanja zuba ZOOM lampom, čiji postupak izbjeljivanja zuba traje oko sat vremena, a jedina nus pojava koju možete primijetiti je osjetljivost zuba koja prodje u roku od jednog do dva dana.
izbjeljivanje zuba, estetska stomatologija
keramičke ljuspice

Keramičke ljuspice

Ljuspice su trajno rješenje kojim se može znatno promijeniti boja zuba, te izmijeniti njihov oblik, veličina i položaj. Ljuspice pružaju iznimne estetke rezultate, uz minimalno oštećenje prirodnih zuba, te predstavljaju efikasno I brzo rješenje za lijep osmijeh.

Nakon detaljnog pregleda doktora stomatologije, u zavisnosti od bioloških faktora, njege zuba i ostalih oralnih stuktura, određuje se kakve promjene ljuspice mogu omogučiti.

U zavisnosti od ovih faktora, neki od problema za koje su ljuspice trajna rješenja su:
1) Sva oštećenja ili obojenja cakleni, bilo da su nastala kao rezultat urođenih ili stečenih problema
2) Manje ortodontske anomalije kao što su povećan razmak između zuba ili neke rotacije
3) Potrošenost zuba ili oštećenje zbog škripanja i stiskanja zuba ili nekih drugih uzorka (gastritis, bulimija)

Estetski ispuni

Ispunima nadoknađujemo izgubljenu strukturu zuba, u slučajevima kada oštećenje nije preveliko. Nekada su se koristilili neestetskiispuni kao što je amalgam, međutim takvi se više ne upotrebljavaju zbog lošeg vezivanja za zub i metalne (sive) boje.

Sada se koriste bijele estetske plombe koje imitiraju izgled zuba.

Ispuni se izrađuju tako da vjerno oponašaju izgled zuba, što znači da se oblikuje svaka kvržica i svako udubljenje kao kod prirodnog zuba, a prelazi između zuba i ispuna su neprimijetni.

Na oblikovanju kvržica se insistira ne samo iz estetskih nego i funkcionalnih razloga, jer ako se to ne poštuje dolazi do nepravilne raspodjele sila pri zagrizu, što uzorkuje ozbiljne komolikacije u usnoj šupljini.
estetski ispuni
zoom lampa, izbjeljivanje zuba

ZOOM LAMPA

Bijeljenje zuba ZOOM lampom predstavlja najtraženiji i najpoznatiji način za izbjeljivanje zubi u SAD-u.

Zoom WhiteSpeed je inovativan i učinkovit profesionalni sistem izbjeljivanja zuba od holandskog proizvođača Philips koji koristi najnapredniju tehnologiju LED svjetla.

Zoom lampa emitira optimalnu jačinu svjetlosti sa znatno većom jačinom intenziteta nego ostale LED lampe na tržištu. Svjetlo aktivira foto katalizator u Zoom Chairside Gelu koji ubrzava i poboljšava rezultate izbjeljivanje te omogućuje odlične rezultate.

Intenzitet se može prilagoditi svakoj osobi te tako omogućavamo ugodniji tretman i veće zadovoljstvo rezultatima.

Zoom izbjeljivanje zubi je savršen način vraćanja prirodne bjeline zubima.