djecija stomatologija, dr sandra bizovic

DJEČIJA STOMATOLOGIJA

Dječija stomatologija je dio dentalne medicine koja se bavi prevencijom i liječenjem zuba kod djece. Oralno zdravlje djece započinje pravilnim navikama održavanja oralne higijene koja djeca mogu usvojiti u ranoj dobi i tako preventivno utjecati na nastanak karijesa na mliječnim, a kasnije i na stalnim zubima.

Prvi posjet stomatologu

Naši doktori dentalne medicine surađuju blisko s roditeljima kako bi stvorili pozitivan odnos djetata prema ordinaciji i stomatološkim terapijama, te kako bi našim malim pacijentima osigurali da se osjećaju ugodno, sigurno i opušteno. Prvi posjet djeteta stomatologu trebalo bi planirati već u dobi od godine dana, prilikom nicanja prvih mliječnih zubi. Ovakvim ranim pristupom mogu se na vrijeme primijetiti eventualni problemi u oralnom zdravlju djeteta, a roditelji se mogu informisati o važnosti preventivnih mjera poput pravilnog četkanja zuba, izbora zubne paste i četkice. Zdravlje mliječnih zuba je izrazito bitno jer oni čuvaju mjesto trajnim zubima i prilikom izbijanja trajnog zuba usmjeravaju njegov rast, a ujedno potiču i pravilan razvoj vilice. Redovitim posjetima stomatologu, na vrijeme se može prepoznati ortodontska anomalija već u najranijoj dobi djeteta.
Prvi susret djeteta sa stomatološkom ordinacijom treba uključivati upoznavanje sa stomatologom, ordinacijom, instrumentima i općenito zubima, bez zahvata koji bi mogao izazvati negativnu reakciju i ''strah od stomatologa''. Tokom prvog susreta radimo na tome da dijete stekne povjerenje u stomatologa, pri čemu blisko surađujemo i s roditeljima kako bi prvi posjet ordinaciji bio što ugodniji i opušteniji za dijete. Zato, vrlo je bitno da je prvi posjet kada još nema potrebe za stomatološkim liječenjem kako bi dijete odlazak u ordinaciju doživjelo kao nešto potpuno prirodno, a kada se ukaže potreba za terapijom da dijete bude spremno bez straha prepustiti se određenom zahvatu.

Mliječni zubi

Mliječni zubi počinju nicati oko šestog mjeseca života, a do treće godine u ustima će biti prisutni svih 20 mliječnih zuba. Vrlo je važno očuvati mliječne zube jer oni čuvaju mjesto trajnim zubima i prilikom izbijanja trajnog zuba usmjeravaju njegov rast, stoga u slučaju preranog gubitka mliječnih zuba dolazi do pogrešnog razmještanja trajnih zuba, odnosno različitih ortodontskih anomalija.
djeciji stomatolog bezbolno
mlijecni zubi, plombe u boji
Plombe u boji za mliječne zube

Twinky star plombe su izvrsni motivatori za djecu, prvenstveno zbog neobičnog izgleda, ali i zbog bržeg načina postavljanja i vezanja za zub, što olakšava posao i doktoru i pacijentu. Ovi kompozitni ispuni dolaze u raznim nijansama što privlači dječiju pažnju, te u njima budi želju za suradnjom pri popravci zuba. Birajući boju plombe, dijete postaje aktivni sudionik u poslu zajedno sa doktorom što otklanja stah i uznemirenost. Twinky star ispuni odlikuju se biokompatibilnošću, te su odlična prevencija nastanka sekundarnog karijesa zbog ispuštanja flourida.

Fluorizacija

Najbolja prevencija nastanku karijesa jest fluor koji štiti caklinu zuba, čini je otpornijom te potiče remineralizaciju tkiva koji zaustavlja početni karijes. Fluorizacija povećava obranu zuba od karijesa tako da smanjuje razvoj bakterija, povećava količinu i kvalitetu pljuvačke te čini zube zdravijima. Postupak se vrši tako da se mliječni i trajni zubi premazuju fluorom u obliku tekućine, gela ili laka kako bi zubi postali otporniji. Sam postupak je brz i bezbolan, te je odlična metoda sprječavanja karijesa kod mladih zuba.
Pečatni ispuni ili pečaćenje fisura

Pečaćenje fisura je preventivni postupak kojim nastojimo spriječiti razvoj karijesa na novoizniklim trajnim zubima.

Fisure su usjekline na kruni zuba koje se nalaze između zubnih kvržica. Oblik i dubina fisura razlikuju se između pojedinaca, a utječu na rizik od pojave karijesa – duboke fisure s uskim ušćem na kojeg se nastavlja proširenje predstavljaju mjesta pogodna za nakupljanje plaka.

Potpuno bezbolno i bez „brušenja“ zuba, fisure zuba se očiste i zapečate kompozitnim materijalom ili staklenoionomernim cementom koji bojom odgovara boji zuba i tako čuvaju estetiku. Preporučuje se postupak pečaćenja provesti nedugo nakon nicanja trajnog zuba.
pecacenje, zalivanje fisura