dentalni implantat

DENTALNI IMPLANTATI

Nedostatak samo jednog zuba, utiče na poremećaj funkcije cijelog žvačnog sistema, a dentalni implantat rješava taj problem bez potrebe brušenja susjednih zuba.

Postoje brojne tehnike kojima se može nadomjestiti izgubljeni zub, međutim dentalni implantati su najfunkcionalnija i najučinkovitija metoda.

Dentalni impantati se koriste kod gubitka jednog ili više zuba i u kombinaciji sa drugim protetskim rješenjima, gdje mogu biti nosači krunice, mosta ili totalnih proteza.

Indikacije za implantate su broje, te je neophodan individualni pristup svakom pacijentu, na čemu u našoj ordinaciji radi vrhunski tim stručnjaka uz najnovije tehnologije i koristeći najbolje dentalne implantate koji se mogu naći na tržištu.
Dentalni implantat je vještački korijen zuba koji zamjenjuje jedan ili više vaših zuba. Implantati su idealna opcija za pacijente dobrog zdravlja koji su izgubili jedan ili više zuba zbog parodontalne bolesti, karijesa, traume ili nekog drugog razloga.

Dentalni implantati izgledaju prirodno. Mnogi pacijenti često zaborave da su ikada izgubili zub jer implantate osjećaju kao svoje vlastite zube.

Vi znate da vase lično i profesionalno samopouzdanje ovisi o vašem osmijehu. Možda krijete osmijeh zbog razmaka među zubima ili vam parcijalna/totalna proteza više ne pristaje adekvatno.

Ako vam nedostaje jedan ili više zuba, ili ako želite da se smijete, govorite i jedete sa komforom i samopuzdanjem postoji dobra vijest! Dentalni implantati su zubi koji izgledaju baš kao vaši vlastiti zubi.

Ako su implantirani pod odgovarajućim uslovima, mogu vam trajati čitav zivot. Dugogodišnje studije pokazuju da implantati imaju veoma visok uspjeh.
implantat vjestacki korijen zuba
prednosti implantata

Prednosti implantata:

Poboljšan govor i ugodan osjećaj u ustima
U odnosu na neadekvatne mobilne proteze ili manjak jednog ili više zuba, implantati poboljšavaju izgovor u povećavanju zadovoljstva pacijenta, dajući mu novu mjeru samopouzdanja.
Ljepši izgled, a susjedni zubi ostaju sačuvani
Kod ugradnje implantata nije potrebno brušiti susjedne zdrave i neoštećene zube. Zubnim implantatima jednostavno se može nadomjestiti jedan ili više zuba. Predstavljaju dobro rješenje i za potpuno bezubu vilicu, jer se na njih može pričvrstiti proteza.
Nema propadanja vilične kosti u zoni postavljanja implantata
Gubitak svakog zuba znači početak nestajanja vilične kosti, što predstavlja dodatan protetski problem. S postavljanjem implantata taj se gubitak kosti znatno smanjuje.
Bolja prehrana
Osobe s mobilnom protezom kod jela ostvaruju samo 15 do 20 postotnu efikasnost u odnosu na one koji imaju zdrave zube. Čak 90% osoba s mobilnim protezama ima problema sa žvakanjem.
Implantat kao način pricvrscenja proteze
U određenim polozajima, prije svega u donjoj vilici često je ispadanje proteze. Rješenje je vrlo jednostavno-pričvršćivanje proteze sa dva ili četiri implantata. Strah da će proteza ispasti tada postaje suvišan.

Jeste li kandidat za implantate?

Idealan kandidat je pacijent optimalnog imunološkog statusa sa adekvatnim kliničkim i rentgentskim nalazom kosti.

U nekim slučajevima kada alveolarna kost nije adekvatna, moguće su metode nadogradnje/regenracije kosti kao predulsov za ugradnju implantata.

Prednosti implantata su estetika, funkcija, samopouzdanje i očuvanje zdravlja.