matične ćelije, djeciji zubi

MATIČNE ĆELIJE

Matične ćelije su osnovne ćelije ljudskog tijela. Njihov je zadatak graditi i razvijati naš organizam, njihov je zadatak graditi i razvijati naš organizam, te oporavak i regeneracija istog tokom cijelog života, što ih čini izuzetno korisnim za liječenje.

Matične ćelije imaju funkciju da se brinu o nesmetanom funkcionisanju organizma i služe kao zamjene "umornih i oštećenih ćelija". U tankom crijevu, ćelije crijevne sluznice se zamijene svakih 3 do 7 dana, dok se crvene krvne ćelije se obnavljaju svakih 120 dana. Ako matične ćelije više ne obavljaju svoje funkcije, to se percipira kao bolest ili poremećaj u funkcioniranju organizma.

Terapija matičnim ćelijama u kojoj ne postoji rizik da se tijelo odbaci je jedna od najperspektivnijih metoda liječenja oboljenja i zaštite zdravlja budućih generacija. Dakle, trenutna zaliha zdravih ćelija je presudna.

Matične ćelije se nalaze u različitim dijelovima ljudskog tijela, osobito u koštanoj srži i krvi iz pupkovine. Sada je dokazano da su i dječiji zubi bogat izvor odraslih matičnih ćelija, kojima se može liječiti i izliječiti velik broj bolesti.

Prednosti

Koje su prednosti matičnih ćelija iz mliječnih zuba:

1) Obnavljanje srčanog mišića
2) Liječenje diabetesa melitusa
3) Oporavak vida nakon ozljede
4) Obnavljanje i ponovni rast tkiva
5) Presađivanje kože nakon opekotina ili rekonstruktivnih operacija
6) Obnavljanje živaca (u moždini, perifernom živčanom sistemu i kod oštećenja mozga)
7) Regeneracija moždanih ćelija (za liječenje Parkinsonove bolesti i Alzheimerove bolesti i bolesti motoričkih neurona)
8) Zamjena kostiju, hrskavice i tkiva (ponovni rast i oporavak kosti, zglobova i leđa, obnova jetre i pluća nakon ozljede)
9) Za popravak ili zamjenu zuba
maticne celije
djeciji zubi

Zašto?

Zašto dentalne matične ćelije?

  • Vaše dijete će u periodu od približno 5 godina izgubiti 12 mliječnih zubića

  • Ovaj vremenski period znači veću šansu za dobivanje održivih ćelija za skladištenje, a proces je potpuno neinvazivan. Banka BioEden je takođe imala uspjeha pri vađenju, testiranju i čuvanju odraslih umnjaka.

  • Ćelije zuba su prilagodljive i mogu se upotrijebiti recimo u liječenju srčanih bolesti i Alchajmera.